Dag 7: Kerkentocht

27-10-2013 23:50

Gelukkig werd de klok 's nachts ook in Israël een uur terug gezet, alleen hadden de medewerkers van het hotel dat niet helemaal door, dus we kregen een wake-up call om half zes, in plaats van half zeven. Natuurlijk wist Avner (onze gids) dat uit te buiten en kregen we 's avonds gratis wijn bij het eten.

Na zes dagen er op uit te zijn geweest, kwam er geen rustdag. Nee om acht uur zat iedereen weer fris en fruitig in de bus. Pieter begon met een stuk uit Ezechiël te lezen, over de Dode Zee. Daarna stelde hij ons de vraag wat wij ieder van ons, individueel, Avner wensen voor zijn land en Jeruzalem en dat ook in de loop van de dag aan hem uit te spreken. De avond daarvoor had Avner ons namelijk meegenomen naar een mooie uitzicht punt over Jeruzalem en een glas wijn aangeboden en heeft met ons getoost met zijn uitdrukkelijke wens dat alle geloven in Jeruzalem vrij te belijden zijn, Jeruzalem als plek voor iedereen.

We kregen ook te horen dat Corrie die een gebroken been had opgelopen gedurende de reis en daaraan geopereerd was, dinsdagavond naar Nederland terug zou keren met haar man Bert. Gelukkig hebben zij WiFi in het ziekenhuis en zijn er in Israël veel vrije WiFi punten, waarmee wij hun door de dag heen foto's stuurde en gesprekken met hun hebben, zo zijn ze er toch een beetje bij.

De eerste stop was een museum waar een grote maquette staat (schaal 1 op 50) van het Jeruzalem ten dage van Jezus, een soort Madurodam, alleen dan anders. Hiermee kregen wij een uitstekend beeld over de 'oude stad' Het gedeelte van Koning David, De tempel, die een kwart van de stad vulde de Joodse wijk, de Romeinse wijk en de villa wijk.

In dit museum werd ook het verhaal verteld van de Dode Zee rollen, die in 1947 gevonden zijn in grote kruiken nadat ze meer dan 2.000 jaar daar gelegen hadden. Een dag daarvoor waren we in de woestijn langs de grot gereden, waar deze rollen gevonden zijn door een jonge Geitenhoeder toen hij een verloren geit van zijn kudde aan het zoeken was. Deze rollen vertellen letterlijk het verhaal van met name Jesaja, zoals dat opgenomen is in de bijbel en feitelijk van een veel latere periode dateerde dan deze dode zee rollen.

De tweede stop was boven aan de Olijfberg, waar we weer een fantastisch uitzicht hadden op de oude stad, Avner gaf vanuit dit punt wederom aan hoe de oude stad in elkaar zit. Vanuit dat punt gingen we naar de hof van Ghatsmanih (Getsemané). Beginnend met de plaats waar Jezus gebeden heeft, voordat hij gevangen genomen werd en waar de discipelen tot drie maal toe in slaap vielen. We zijn de Leeuwen ingang van de oude stad in gegaan om daar de baden van Bethesda te bezoeken (baden die gebruikt werden om de offerdieren te wassen, voor dat zij geofferd werden. Pieter las daar het verhaal van Johannes 5 voor, de genezing van de lamme die daar 38 jaar had gewacht tot de baden 'beroering' gaven hetgeen af en toe gebeurde, echter hij was steeds te laat omdat hij geen hulp had van iemand die hem erin wilde gooien als de baden beroerde. Alleen de eerste die erin sprong, na de beroering werd namelijk genezen.

We hebben daarna twee liederen gezongen in de St. Anna kerk die gebouwd is op het huis waar Maria geboren was. Deze kerk heeft een fantastische akoestiek, dus het klonk erg goed.

Daarna zijn we de weg van de Vila Dolorosa gevolgd. De Via Dolorosa is de weg die Jezus gevolgd heeft naar Golgota. Deze weg kent 14 markeerpunten, waarvan wij simpele Protestantse maar enkele kennen, waaronder het moment dat Jezus het kruis niet meer kon dragen. Op deze markeerpunten staan allerlei Katholieke kerken van verschillende landen (Koptische-, Russisch Orthodox, Ethiopië, etc.). Deze kerken zijn uitgevoerd met veel weelde, dat zijn van die momenten dat je veel respect krijgt voor Luther en zijn kornuiten. Veel poppenkast, met stenen waarop Jezus aan het kruis geslagen zou zijn. Deze steen kon je aanraken, ongelofelijke rijen mensen stonden daarvoor te wachten met daarbij in die kerken een overdaad aan goud, marmer etc.

Uiteindelijk leidt deze weg naar het graf van Jozef de Armartemiër, die zijn graftuin ter beschikking stelde om Jezus te begraven, Deze Jozef zou daar zelf nog liggen. De kerken die daarop gebouwd zijn verzameld in de Heilige Grafkerk, zijn mogelijk nog exorbitanter qua grote en kerkelijk meubilair, als dat we hiervoor al genoemd hebben.

Vanaf daar zijn we via de Westpoort naar het hotel gegaan.

Avond editie

Hoewel er niets op het programma stond, vonden wij als jong van geesten, niet gehinderd door enige terughoudendheid, dat we een keer zouden moeten gaan stappen in Jeruzalem. Om half negen 's avonds zijn we dus Jeruzalem onveilig gaan maken. Uiteraard ging Avner mee, hij leidde ons naar de markt, waar 's avonds de bakken van de kramen omgekeerd worden en waar je dan lekker en goedkoop vers kunt eten, hetgeen er erg gezellig en ongecompliceerd uitzag. Uiteindelijk belande we in een Israëlische studenten café waar een live bandje buiten allerlei Israëlische (kibboets) liederen speelden. Na het eerste drankje kwamen we los, we zongen en danste mee met al die studenten, die deze spontaniteit van ons, zeer wisten te waarderen. Om half twaalf waren we weer terug bij het hotel, iedereen die mee geweest was vond het een fantastische ervaring om het 'nacht leven' van Jeruzalem op deze manier te beleven.